
A cukor csökkentése vagy elhagyása az édességekben könnyebb, mint gondolnánk. Válasszunk természetes édesítőszereket, mint a méz, a juharszirup vagy a kókuszcukor. Az eritrit, a sztívia és a xilitol szintén jó cukorpótló alternatívák, melyek alacsony kalóriatartalmúak. Gyümölcsökkel is édesíthetünk, például banán, alma vagy datolya felhasználásával. Ezek ízletes, egészségesebb alternatívái a fehér cukornak.
A fehér liszt vagy rizs helyett válasszuk egészségesebb, teljes kiőrlésű változataikat. A teljes kiőrlésű búzaliszt, zabpehely, barna rizs és a quinoa többek között kiváló rostforrások. Ezek felhasználásával nem csak egészségesebbek lesznek sós és édes finomságaink, de sokkal lassabban felszívódó szénhidrátokat is biztosítanak, így tovább eltelítő hatásúak.
A zsírszegény ételek elkészítése kihívást jelenthet, de néhány praktikával megőrizhetjük az ízeket. Használjunk zsiradékpótló joghurtot, gyümölcspürét vagy avokádót a krémes állag eléréséhez. A kókusztej és a növényi alapú tejföl is remek opciók. Ezenkívül a szószok, fűszerek, zöldségek és gyógynövények intenzívebbé varázsolhatják a teljes értékű étel ízét.
A túlzott sóbevitel kerülése érdekében válasszuk a sómentes ételízesítők, fűszerek, zöldségek és gyógynövények gazdag tárházát. A citromlé, fokhagyma, hagyma, kakukkfű és bazsalikom is kiváló aromafokozók. Használhatunk továbbá sómentes fűszerkeverékeket vagy alacsony nátriumtartalmú szójaszószt. Fokozatosan csökkentsük a só mennyiségét, hogy idővel a szervezetünk is áthangolódjon.
Becsempészhetjük a zöldségeket szinte bármelyik tradicionális ételbe. A szószoknál vagy köreteknél adhatunk hozzá párolt spenótot, sütőtököt, cukkinit vagy répát. A lepények és palacsintateszt készítésekor keverhetünk bele sült édesburgonyát, céklát vagy cukkinit is. A hagyományos fasírtokban és húsgombócokban is elbújtathatunk összeaprított zöldségeket. Változatos, ízletes módon juthatunk így napi zöldségadagjainkhoz.
A bő zsiradékban sütés helyett válasszuk az egészségesebb alternatívákat, mint a légkifőzés, sütőben vagy grillezéssel történő sütés. A sült krumplit készítsük elő kevés olívaolaj hozzáadásával és különféle fűszerekkel ízesítve. Az olajsütés helyett próbáljuk ki a páravezetős sütést, mely azonos roppanós állagot biztosít minimális zsiradék használatával.
Azoknak, akik laktózérzékenyek vagy növényi alapú étrendet követnek, számtalan alternatíva áll rendelkezésre a tejtermékek helyettesítésére. A mandulatej, szójatej és kókusztej kiváló tejes italok, míg a növényi joghurtok remek pótlói a tejeseknek. Sajtokat is könnyedén helyettesíthetünk növényi alternatívákkal, melyeket gyakran szójából, mandulából vagy kókuszból készítenek.
A húskészítmények remekül átalakíthatók egészséges, növényi fehérjeforrásokkal. A húsgolyók és fasírtkészítményekben használhatunk összezúzott babot vagy lencsét, a rakott ételekbe pedig beépíthetjük a szóját vagy tempét. A tofu és a szejtán kiválóan alkalmazható tradicionális húsételek újraalkotására, míg a gombák adhatják a jellegzetes hússzerű állagukat bizonyos recepteknek.