
Egy jó háziasszony karácsonyi puncsától kezdve a kiadós vasárnapi ebédig, minden ételt megbolondítanak a megfelelő fűszerek. A nagymamák olyan egyedi fűszerkeverékeket tudnak, amelyek garantáltan feldobják az ízeket. Ilyen például a húsokhoz remekül illő aszalt vöröshagyma-porkeverék, vagy a magyaros ételekhez használt ételízesítő só fokhagymával és köménymaggal. Ezek a titkok nemzedékeken át öröklődtek, és mindenki szerencsés, aki birtokukba juthat.
Az idősek jól tudják, hogy a szezonális zöldségek, gyümölcsök nemcsak frissek és ízletesek, de gyakran olcsóbbak is. Ők megtanulták, hogyan használják fel ezeket az átmeneti alapanyagokat a legjobban. Egy jó példa erre a régi nagymamák cukkinije, amit számtalan módon elkészítenek, akár főzeléktől kezdve a süteményekig. És akkor még nem is beszéltünk a télre eltett lekvárokról, befőttekről és savanyúságokról!
A nagyszüleink generációja megtanulta, hogyan gazdálkodjanak a szűkös erőforrásokkal anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük az ízek és az ételminőség terén. A maradék kenyeret felhasználják morzsának, a csirkealaplét készítenek a maradék csontokból, és a kávézaccot komposztálják. Ezek csak néhány példa a gazdaságos gondolkodásmódjukra. Emellett kiválóan értenek a tökéletes adagoláshoz és a hulladék minimalizálásához is.
Az idősek a legjobban értenek az ételek tartósításához, amit évszázadok óta alkalmazott módszerekkel tesznek. Ez magában foglalja a befőzést, a savanyítást, a szárítást, a füstölést és a sózást. Ezek a technikák tovább növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és ízgazdagságát. Mi a titok? A türelem és az idő, mert ezek a folyamatok nem történhetnek meg egyik napról a másikra. A végeredmény viszont megéri a ráfordított energiát.