2025. június 08. – 20:41
Ma Medárd névnapja van.
loader-image
Budapest
Budapest, HU
8:31 du., jún 8, 2025
temperature icon 17°C
clear sky
Humidity Humidity: 79 %
Pressure Pressure: 1014 hPa
Wind Wind: 13 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 2:47 am
Sunset Sunset: 6:38 pm

2024. 04. 26.

Egészséges táplálkozási útmutató időskorban

Egészséges táplálkozási útmutató időskorban
Az egészséges táplálkozás jelentősége soha nem volt olyan fontos, mint az idős korban. Az évek múlásával a szervezet változik, ezért a szükségletei is változnak. Az étrendnek illeszkednie kell ezekhez az igényekhez, hogy megőrizhesse a jó egészségi állapotot, megelőzhesse a betegségeket és maximalizálhassa a jóllétet.

Tápanyagszükséglet változása idős korban

Az időskorral járó hormonális és anyagcsere-változások módosítják a tápanyagigényeket. Az alapanyagcsere lelassul, kevesebb energia szükséges. Ám egyes tápanyagokra nagyobb szükség van, mint fiatalabb korban. A fehérjebevitel különösen fontos, mert segíti az izomtömeg megőrzését. A kalciumra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a csontritkulás megelőzése érdekében. A rostdús ételek fogyasztása pedig javítja az emésztést.

Csontritkulás elleni étrend

A csontritkulás gyakori probléma idős korban, különösen a nők körében. A megfelelő kalciumbevitel kulcsfontosságú a csontok egészségének megőrzésében. A tejtermékek mellett sok zöldségnövény is gazdag kalciumforrás, például a brokkoli, a spenót és a kelkáposzta. A D-vitamin szintén elengedhetetlen a kalcium felszívódásához. Találunk D-vitamint a zsíros halakban, a tojásban és a napfényben is.

Szív- és érrendszer barát ételek

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata nő az időskorban. Érdemes tehát a szívbarát étrendre összpontosítani. Kerülni kell a telített zsírokat, a transzzsírokat és a sót. Nagy mennyiségben fogyassz zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és sovány fehérjeforrásokat, mint a sovány hús, a tenger gyümölcsei és a hüvelyesek. Az omega-3 zsírsavak, amelyek például az olajos halakban találhatók, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

Memóriajavító táplálékok

Az időskorral járó kognitív hanyatlás gyakori aggodalom. Bizonyos ételek azonban segíthetnek megőrizni a memóriát és a kognitív funkciókat. Ilyen memóriakárosodás elleni védőanyagokat találhatunk a bogyós gyümölcsökben, zöld leveles zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és az olajos halakban. Az antioxidánsokban, B-vitaminokban és omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás kulcsfontosságú.

Gyulladáscsökkentő étrend alapjai

A krónikus gyulladások növelik bizonyos betegségek, például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és az Alzheimer-kór kockázatát. Ezeket megelőzheti egy gyulladáscsökkentő étrend követésével. Fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat és omega-3 zsírsavakat. Kerülje a finomított szénhidrátokat, a feldolgozott húsokat, a transzzsírokat és a magas cukortartalmú ételeket.

Folyadékbevitel fontossága

A folyadékbevitel fontos szerepet játszik a megfelelő anyagcsere-működés fenntartásában és a rendszeres székelés biztosításában. Az idősek gyakran nem érzik a szomjúságérzetet, ezért tudatosan kell figyelniük a folyadékbevitelre. Az ideális mennyiség függ a testsúlytól, aktivitási szinttől és az egészségi állapottól, de általában napi 1,5-2 liter folyadék az ajánlott.

Egyszerű és tápláló receptek egyedülállóknak

Az egyedül élő idősek számára kihívást jelenthet az egészséges ételkészítés. A következő receptek egyszerűek, tápanyaggazdagok és egy-két adag elkészítésére alkalmasak: teljes kiőrlésű zabkásás gyümölcsökkel, párolt lazac zöldségekkel, töltött paradicsom quinoával vagy lencse curry. Próbáljon többadagos ételeket főzni, amelyeket fagyaszthat és később felmelegíthet.

Ételallergiák és -érzékenységek idős korban

Az öregedés hajlamosíthat bizonyos ételallergiák és -érzékenységek kialakulására. A tejcukor-érzékenység például gyakori probléma időskorban. Ha tartós emésztési panaszokat tapasztal, érdemes dietetikussal konzultálni és ételintolerancia-tesztet végeztetni. Az allergiák és érzékenységek ismeretében étrendjét hozzáigazíthatja az igényeihez.

Hasonló cikkek

Lendület magazin

A Lendület Magazin egy új, feltörekvő magazin és hírgyűjtő. Friss híreket közöl érdekességekről, vállalkozásokról, a nagyvilág híreiről, továbbá igyekszik bemutatni, mit írnak más országokban Magyarországról. A Lendület magazinban csakis friss és hasznos információkat találsz, közérthető stílusban.
Szeretnéd vállalkozásodat megjeleníteni az oldalon? A PR-cikkes megjelenést kedvező áron veheted igénybe.
Érdekel
Adatvédelmi irányelvek