2025. június 08. – 21:32
Ma Medárd névnapja van.
loader-image
Budapest
Budapest, HU
9:28 du., jún 8, 2025
temperature icon 17°C
moderate rain
Humidity Humidity: 82 %
Pressure Pressure: 1015 hPa
Wind Wind: 13 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 0 Km/h
Clouds Clouds: 0%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 2:47 am
Sunset Sunset: 6:38 pm

2024. 05. 17.

Belföldi kulináris kalandozások nyugdíjasoknak

Belföldi kulináris kalandozások nyugdíjasoknak
A nyugdíjas évek remek alkalmat kínálnak arra, hogy felfedezzük a hazai kulináris élményeket. Járjuk körül az országot, fedezzük fel a régiók különleges ételspecialitásait, borait, és merüljünk el a gasztronómia világába az agroturizmustól a főzőtanfolyamokon át egészen a múzeumokig.

Régiók ínyenc ízeivel

Magyarország minden régiója büszkélkedhet egyedi ízvilágú ételekkel és borokkal. A Dunántúlon kóstoljuk meg az őrségi zsíroskenérkét, a dödöllét, a balatoni fogas után pedig kortyoljunk egy pohár badacsonyi szürkebarátot vagy rizlingszilvánit. A Felvidéken ízleljük meg az irsai kisökör borát, és kóstoljuk meg a liptói túrós süteményeket. Az Alföld a gulyáslevesekkel, a halászlével és a csabai kolbásszal örvendeztet meg minket, amit egy üveg bikavérrel öblíthetünk le.

Gasztronómiai fesztiválok évszakonként

Tavasztól őszig számtalan gasztronómiai fesztivál várja a kulináris élmények kedvelőit. Tavasszal a Szent György-napi újbor ünnepeket és a Mangalica Fesztivált érdemes felkeresni. Nyáron a Balatoni Hal- és Bornapok, a Sarkadi Pálinkafesztivál, illetve a füszerpaprikát ünneplő Makói Hagymaházak rendezvényei csábítanak. Ősszel a Bakonyi Betyárok Borünnepe, a Debreceni Kölcsey borok és Ízek Utcája, valamint a Márton-napi újborok ünneplése a legvonzóbb gasztronómiai események.

Főzőtanfolyamok az ízek otthonában

Ha nemcsak kóstolni, hanem készíteni is meg szeretnénk tanulni a magyar ízeket, akkor főzőtanfolyamok széles választéka áll rendelkezésünkre országszerte. A Bakonyban a rusztikus bakonyi ételeket, Szegeden a halászlét és a paprikásokat, Kalocsán a hagyományos lecsókat tanítják a legautentikusabban. De olyan különleges tanfolyamokat is találunk, mint a böjti ételek főzése vagy a vadételek készítése.

Csemegék termelői piacokon

A gasztronómiai kalandozás igazi gyöngyszemei a termelői piacok. Budapesten a Lehel téri, Teleki téri és az Óbudai piac csábít friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerkertekkel és regionális kézművestermékekkel. Vidéken a Debreceni Csapó utcai, az Orvosi Egyetemkertben és a Kecskeméti Főtéri Piac a legautentikusabb friss gasztronómiai élmények forrása.

Hasonló cikkek

Lendület magazin

A Lendület Magazin egy új, feltörekvő magazin és hírgyűjtő. Friss híreket közöl érdekességekről, vállalkozásokról, a nagyvilág híreiről, továbbá igyekszik bemutatni, mit írnak más országokban Magyarországról. A Lendület magazinban csakis friss és hasznos információkat találsz, közérthető stílusban.
Szeretnéd vállalkozásodat megjeleníteni az oldalon? A PR-cikkes megjelenést kedvező áron veheted igénybe.
Érdekel
Adatvédelmi irányelvek